Kentekencard

Kenteken

Het Kenteken, dat is voor de meeste autobezitters de gele nummerplaat, ook wel kentekenplaat genoemd, voor en achter op de auto, en natuurlijk op veel andere voertuigen.

Veel mensen weten echter niet, dat we dat eigenlijk niet met kenteken bedoelen, want dat is in feite de combinatie van cijfers en letter die op de kentekenplaat, en op het kentekenbewijs, tegenwoordig kentekencard, vermeld staan.

Met die combinatie van cijfers en letters, het kenteken, kan je bijvoorbeeld allerlei informatie opvragen over een voertuig.

Kenteken, Kentekenbewijs, en Kentekencard

Hoe het kenteken er uit ziet, is afhankelijk van de eerste toelating van het betreffende voertuig. Vandaar ook dat je diverse combinaties ziet.

Omdat de combinaties binnen enkele jaren op zijn, worden regelmatig nieuwe combinaties uitgegeven. Zo is dan ook nu al bekend hoe de volgende combinatie er uit gaat zien.

Uniek aan het Nederlandse kenteken is, dat je de leeftijd van een voertuig kunt zien aan de hand van het kenteken. Dat komt omdat in Nederland het kenteken is verbonden aan het voertuig, bijvoorbeeld aan een auto.

Dat is dus anders dan in veel andere landen, waar het verbonden is aan de voertuighouder. Daar kan je dus niet zomaar zien hoe oud bijvoorbeeld een auto is.

Ook de kleur is niet altijd geel geweest, wat je soms bij oldtimers nog kunt zien, die de originele blauwe kentekenplaat hebben gemonteerd.

Onlosmakelijk met het kenteken verbonden, is ook de kentekencard, of het kentekenbewijs, mocht je nog geen kentekencard hebben.

Dit kan je eigenlijk zien als het eigendomsbewijs van het betreffende voertuig, als we het over het kentekenbewijs hebben. Bij de nieuwe kentekencard behoort ook nog de tenaamstellingscode, die samen als het ware het eigendomsbewijs zijn.

Zonder het kentekenbewijs, of de combinatie van kentekencard en tenaamstellingscode, kan je een auto niet verkopen.

En beide worden bij verkoop op naam van de nieuwe eigenaar geschreven.

Voertuiggegevens opvragen

Vul het kenteken in, en klik op "Check" om de voertuiggevens op te vragen.