Kilometerstand check

Zoek kenteken informatie

Gratis Kenteken Check

Kilometerstand controleren

Het is een belangrijke stap bij de aankoop van elke auto en ook de waardebepaling day de kilometerstand gecontroleerd zal moeten worden en is dat veel eenvoudiger dan je wel zou verwachten. denk nou niet dat de aangegeven stand op de teller de juiste is omdat het weleens voor komt dat er juist op dat punt gefraudeerd is en je te veel betaald voor de auto of er sprake is van een versleten motor waar je binnen een korte tijd na de aanschaf een heleboel aan kwijt zal zijn.

Hoe komt men dan aan alle informatie?

Je zal wellicht afvragen hoe men dan aan de juiste informatie komt en is het antwoord daarop vrij eenvoudig: elke keer wanneer de auto voor onderhoud of een reparatie naar een garage moet, wordt alle informatie opgeslagen in het systeem van de RDW. Denk daarbij aan de algemene informatie zoals het kenteken, type onderhoud of reparatie, maar zeker ook de kilometerstand. Ook bij de jaarlijkse APK wordt de kilometerstand in het systeem ingevoerd. Binnen de periode van een jaar kan de auto echter wel een behoorlijk aantal kilometers afleggen en is een tussentijdse notering zoals die bij het laten uitvoeren van de reguliere onderhoudsbeurten dan ook belangrijk. Verwacht dus ook geen exacte overeenkomst tussen de stand op de teller en die welke aangeven zal worden bij een km stand check. Het verschil zal komen door het verreden aantal kilometers na het laatste bezoek aan de garage en dien je er alleen op toe te zien dat de stand niet minder kilometers vertoond dan door de garage aangegeven. Voor fraudeurs loont het de moeite alleen wanneer het om een groot verschil gaat omdat dan de prijs flink opgeschroefd kan worden.

Een ieder kan aan de informatie komen

Praktisch gezien gebeurt het wel vaak dat men via een advertentie een koopje ziet staan en er door de verkoper op een snelle verkoop aangestuurd wordt met argumenten als “er zijn al een groot aantal belangstellenden” en “er komt zo meteen wel iemand langs om de auto gelijk mee te nemen”. Je bent dan wel geneigd om snel de verkoop te sluiten en ligt hem nou juist daar het gevaar om een auto aan te schaffen met een teruggedraaide teller. Je kunt dat voorkomen door gewoon op de foto welke meestal wel aanwezig is bij de advertentie het kenteken te noteren of bij het maken van de afspraak voor het bezichtigen ernaar te vragen. Nog handiger zijn de verschillende apps die je op jouw smartphone kan downloaden en waardoor het mogelijk is om ter plekke een km stand check uit te voeren. Je bent hierdoor zeker ervan dat alles wel in orde is met betrekking tot de km stand en is het ook een goed idee om gelijk ook de onderhouds- en schadehistorie te laten natrekken. Zo heb je wel een volledig overzicht van de auto en is de kans op een miskoop hierdoor wel erg klein. Ook over de hoogte van het verkoopbedrag kan er dan wat efficienter onderhandeld worden.

Laat je daarom dus niet zo gauw in de maling nemen bij de aankoop van een auto en vraag eenvoudig de juiste km stand op. Ook bij het importeren van een auto is het een goed idee, maar verschillend de opvraagmethode wel per land. Soms wordt er namelijk niet met het kenteken-, maar het chassisnummer gewerkt.

Kilometerstand check
4.8 (96.92%) 39 votes